Forum Gündemi:


Konu Başlığı : Plakadan Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme

*
Bu konu; tarihinde açılmış olup, 0 defa yorumlanmıştır.
Konu Sahibi : Webci
Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çevrimdışı
Üye
*
133
mesajlar
107
konular
1
(Ticaret Puanı: )
May 2019
(Kayıt Tarihi)
#1
05-30-2019, 04:54 PM (En son düzenleme: 06-02-2019, 12:45 PM Webci.)
Araç sahibi olan herkesin, trafikte uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralları ihlal edenler, kuralın mahiyetine göre cezaya çarptırılır. Bu cezalar genellikle para olarak ödenir. Her yıl trafik cezaları için ödenen bedellere güncelleme sağlanır. Buna bağlı olarak bazı küçük cezalar da devlet tarafından affedilir ya da belli bir süre içerisinde ödenmesi durumunda indirime uğrar.

Trafikte en sık rastlanan drift atma, hava koşullarına uygun lastik kullanmama, pak yasağını ihlal etme, gereksiz çakar lamba kullanma gibi cezalar, sürücülerin dahi farkında olmadığı şekilde kesilebiliyor. Özellikle de son zamanlarda dron ile yapılan trafik kontrol uygulamaları, sürücünün haberi olmaksızın ceza almasına neden oluyor. Dolayısıyla sürücüler trafik cezası alıp almadıklarından emin olmadığı için, trafik cezası sorgulama işlemine ihtiyaç duyuyor.

Trafikte Uygulanan Cezalar Ne Kadar?

2019 yılında, trafik cezalarına yapılması planlanan yüzde 23’lere varan zam iptal edildi. Dolayısıyla 2019 yılında uygulanan ve en çok söz konusu olan trafik cezaları şöyledir;
  • Park yasağı ihlali 134 TL,
  • Araç içerisinde sigara kullanmak 134 TL,
  • Sahte plaka kullanmak 6.323 TL,
  • Kış lastiği kullanmamak 885 TL,
  • SRC belgesi almaksızın trafiğe çıkmak 885 TL,
  • Kırmızı ışık ihlali 291 TL,
  • Araçtan çöp atmak ya da dökmek 134 TL,
  • Alkollü şekilde araç kullanmak 2.498 TL,
  • Muayenesiz trafiğe çıkmak 291 TL,
  • Ters şeritten ilerlemek 1.240 TL,

Bunlar ülkemizde en sık yapılan trafik ihlalleridir. Trafik cezası olan aracın muayeneden de geçemeyeceği unutulmamalıdır.

Trafik Cezasını Erken Ödemenin İndirimi Var mı?


Trafik cezaları, bazen plakaya bazen de şahsa yazılır. Bir durumda trafik polisi, sizi durdurup cezayı yazıp anında size makbuzla tebliğ yapar. Diğer durumda da ceza plakanıza yazılır ve adresinize resmi olarak tebliğ edilir. İşte bu, tebliğ tarihi cezalardan indirim almak için çok önemlidir. Peki, ceza kesim tarihi ve tebliğ tarihi arasında ne fark var ve neden önemli?

Trafik para cezası kesildikten sonra cezaya dair resmi bir tebliğ almanız gerekir. Bu tebliğ, sizin cezadan haberdar olduğunuz ya da size haber verildiği yani devlete bir borcunuzun olduğunu bildiğiniz anlamına gelir. Cezanızı bileceksiniz ki, ödeyesiniz değil mi?

Ceza size iki şekilde tebliğ edilir. Biri yüz yüze tebliğ. Yani trafik cezası kesilirlen trafik polisi makbuzu elinize verir. Bundan 15 gün sonraya kadar para cezasını yatırırsanız %25 indirimle ödeme yaparsınız. Benzer şekilde ceza, resmi adresinize tebliğ edilebilir. Tebligat adrese geldikten sonra 10 gün içinde ödeme yaparsanız yine indirim söz konusu. Bu sefer de %25 indirimle trafik cezası ödemesi yapabilirsiniz. Özetle trafik para cezasını size yapılan tebliği takiben 10 gün içinde öderseniz %25 indirim alabilirsiniz.


Trafik Cezasını Sorgulama ve Ödeme

E – devlet üzerinden trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi yapmak için [Linkleri yalnızca üyeler görüntüleyebilir.Sizde aramıza katılmak ister misiniz? Üye Olmak İçin Buraya Tıklayın.] kullanabilirsiniz. Aynı zamanda vergi dairesi ya da PTT şubelerinden de adınıza kesilmiş olan trafik cezalarını ödeyebilirsiniz.

Trafik cezası sorgulama için bu TC kimlik numaranız, vergi numaranız ve plakanız yeterli olacaktır. Cezanın ne zaman esildiği ve ne kadar süredir ödenmediğini bu platformdan görebilirsiniz. Hatta e – devlet de dâhil olmak üzere, PTT ya da vergi dairelerinden, kredi kartları ile ödeme yapabilirsiniz. Sorgulama ve ödeme işlemlerinin artık pek çok bankanın internet bankacılığından ya da şubesinden de kolayca yapıldığını unutmayın. Rolleyes
Boss is coming!  Cool


Foruma Git:


Görüntüleyenler: 2 Ziyaretçi