Forum Gündemi:


Konu Başlığı : PHP Veritabanına Veri Ekleme / Silme / Güncelleme

*
Bu konu; tarihinde açılmış olup, 0 defa yorumlanmıştır.
Konu Sahibi : oxcakmak
Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çevrimdışı
Back-End Developer
******
105
mesajlar
82
konular
0
(Ticaret Puanı: )
Aug 2019
(Kayıt Tarihi)
#1
01-02-2021, 08:26 PM
Merhaba dostlarım yeni konuma hoşgeldiniz, bu konuda veritabanına en kısa ve kolay yoldan bir veri ekleme, güncelleme ve silme işlemlerinizi yapacağınızı göstereceğim. Daha önceden yazmış olduğum "[Linkleri yalnızca üyeler görüntüleyebilir.Sizde aramıza katılmak ister misiniz? Üye Olmak İçin Buraya Tıklayın.]" konusu ile veritabanı bağlantısını sağladıktan sonra ilk işlemimiz olan veri ekleme işlemine geçelim.

Örnek olarak person tablosunu ele alalım ve en basit olarak; "id, ssn, name" sütunlarımız olsun. Buradaki id, verinin id'sini temsil eder (primary / auto increment). Diğer bir alan ssn ise social security char (sosyal güvenlik numarası yani tc kimlik no)'dır. Name alanı ise yine char'dır.

Veri eklemek için kullanılıcak kod parçacığımız:
Kod:
<code>$ssn = "51162273384";
$personData = [
    'ssn' => $ssn,
    'name' => "osman"
];
if($dbh->insert("person", $personData)){
    echo "success";
}else{
    echo "failed";
}</code>

Şimdi veri ekleme kodumuza yakından bakalım, $personData değişkenini dizi olarak veritabanına eklenecek kolonlarımızı belirtiyoruz. TC Kimlik (ssn)'e rastgele bir değer atadık, name kolonuna ise belirtilen değeri tanımladık. Devamında ise if sorgusu içerisinde verinin eklenip eklenmediğini kontrol ediyoruz. Dbh insert komutunda ise ilk alana verilerin ekleneceği tablo ve virgülden sonrasına ise tabloya eklenecek kolon dizisini yazıyoruz ve tamamlıyoruz. Bu sorgu da eğer person tablosuna veri eklenirse success, eklenmezse failed mesajını bastıracaktır.

Veri güncellemek için kullanılıcak kod parçacığımız:
Kod:
<code>$ssn = "51162273384";
$personData = [
    'name' => "osman"
];
$dbh->where("person_ssn", $ssn);
if($dbh->update("person", $personData)){
    echo "success";
}else{
    echo "failed";
}</code>

Şimdi veri güncelleme kodumuza yakından bakalım, $personData değişkenini dizi olarak veritabanında güncellenecek tablomuzdaki kolonlarımızı belirtiyoruz. Name kolonunu dizi içinde belirtilen yeni değer ile değiştirmesi için yeni değeri atadık. Atama işleminden sonra where komutu ile güncellemek istediğimiz tablo da hangi kolonun güncelleneceğeni belirtiroyuz ve if sorgusu içerisinde verinin güncellenip güncellenmediğini kontrol ediyoruz. Dbh update komutunda ise ilk alana verilerin güncelleneceği tablo ve virgülden sonrasına ise tabloda düzenlenecek kolon dizisini yazıyoruz ve tamamlıyoruz. Bu sorgu da eğer person tablosundaki veriler güncellenirse success, güncellenmezse failed mesajını bastıracaktır.

Veri silmek için kullanılıcak kod parçacığımız:
Kod:
<code>$ssn = "51162273384";
$dbh->where("person_ssn", $ssn);
if(!$dbh->delete("person"){
    echo "success";
}else{
    echo "failed";
}</code>

Şimdi veri silme kodumuza yakından bakalım, veritabanında tablomuzda silinecek kolonlarımızı where belirtiyoruz. if sorgusu içerisinde verinin silinip silinmediğini kontrol ediyoruz. Dbh delete komutunda ise hangi verinin silineceği tabloyu yazıyoruz. Bu sorgu da eğer person tablosundaki veri silinirse success, silinmezse failed mesajını bastıracaktır.

NOT: delete komutunda ünlem koymamın sebebi garip bir şekilde ters mesajı yazdırmasıdır, güncellenen son versiyonda ise problem yoksa delete komutunun başına ünlem koymadan deneyin.

Bir daha ki yazımda görüşmek üzer sağlıcakla kalın!
[Linkleri yalnızca üyeler görüntüleyebilir.Sizde aramıza katılmak ister misiniz? Üye Olmak İçin Buraya Tıklayın.]


Foruma Git:


Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi