Forum Gündemi:


Konu Başlığı : Git Branch Nasıl Kullanılır?

*
Bu konu; tarihinde açılmış olup, 0 defa yorumlanmıştır.
Konu Sahibi : oxcakmak
Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çevrimdışı
Back-End Developer
******
105
mesajlar
82
konular
0
(Ticaret Puanı: )
Aug 2019
(Kayıt Tarihi)
#1
08-24-2019, 02:13 AM
Git, geliştiriciler tarafından uygulamalarının sürüm kontrolünü yönetmek için kullanılan oldukça popüler bir araçtır. GNOME ve diğerleri gibi birçok önemli projeler tarafından kullanılmıştır. Git’in en önemli fonksiyonlarından biri proje oluşturumunu geliştirmeye yardım eden gelişim branchlerin kontrolüdür. Bu yüzden bu makalede Git branch nasıl kullanılır göstereceğiz. VPS bazlı da dahil olmak üzere herhangi bir proje bu harika özellikten fayda görecektir.

Git Branch Nedir?

Git geliştirme branchlerini kullanmak uygulamalarımızı kullanırken sürümlerini takip etmek için harika bir yoldur. Genel olarak bir geliştirme branch’i kodun evrimi için yeni bir yol yaratan çatal yeridir. Oluşturebileceğiniz diğer Git branchlerine paralel olabilir. Gördüğünüz gibi kodunuza düzenli ve doğru biçimde yeni fonksiyonlar eklemek mümkündür.

Git Branchlerini kullanmak birçok avantaja sahiptir. Ancak aşağıdaki iki avantajı da belirtmeden geçmemeliyiz:
  • Ana branch’teki geliştirmeyi etkilemeden uygulamanız için yeni özellikler geliştirmek mümkündür.
  • Git branchleri ile aynı depoyla birleşebilen farklı geliştirme branchleri oluşturmak mümkündür.

Tabii ki her geliştirici tecrübeyi rehber olarak kullanarak kendi avantajlarıyla kendi yöntemlerini oluşturabilir.

Git Branch Nasıl Kullanılır?

Git branchlerinin kullanımları ilk başta Git branch komutlarından da fark edebileceğiniz gibi basittir. Ancak tıpkı her şeyde olduğu gibi ne kadar branch’iniz varsa onları yönetmek o kadar zor olabilir.

Herhangi bir Git projesinde aşağıdaki komut satırını girerek bütün branchleri görüntüleyebilirsiniz:

Kod:
git branch

Eğer bir branch oluşturulmazsa terminalde bir çıktı olmayacaktır. Bir branch oluşturmak oldukça basittir:

Kod:
git branch [yeni_branch]

Daha sonra ise yeni oluşturulmuş branch’e geçmeniz gerekiyor. Bunu yapmak içinse bu komutu kullanın:

Kod:
git checkout [yeni_branch]

Bu çıktı yeni branch’e geçtiğiniz hakkında bizi bilgilendirecektir. Biz, bu örnekte branch’i test olarak adlandırdık, böylece aldığımız çıktı böyle oldu:

Kod:
Switched to branch ‘test’

Şimdiyse, bu yeni geliştirme branch’inde ana branch’te hiçbir şey değiştirmeden istediğimiz kadar kod düzenlemesi yaratabiliriz. Görebileceğiniz gibi yeni kod eklemeleri için programı organize düzenli tutar.

Eğer branchleri listelemek için olan kodu çalıştırırsanız yeni bir branch eklendiğini ve sizin de içinde olduğunuzu göreceksiniz.

Kod:
git branch

Yeni bir geliştirme branchi oluşturmak istiyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bir şey var. İlk olarak Git’in ana branch’i anlaması için ona odaklanmanız gerekir. Eğer bunu yapmazsanız hata alırsınız. İlk olarak odaklanın ve daha sonra ise geliştirme branchlerini oluşturun.

Eğer Git’ten bir branch silmek istiyorsanız aşağıdaki komutla yapabilirsiniz:

Kod:
git branch -d [branch_adi]

Ancak bunu yapmak için silmek istediğiniz branch’te olmamalısınız. Bu durumda ana branch’e gidin ve daha sonra ise oradan oluşturduğunuz branch’i silin:

Kod:
git checkout master

Kod:
git branch -d test

Son olarak bir geliştirme branch’ine birçok düzenleme yaptığınız zaman olacaktır. Yeterince stabil olduğunda bu branch’i başka bir geliştirme branch’ine bağlamak isteyebnilirsiniz. Bunun için merge komutu bulunmaktadır.

İlk olarak ikinci branch’in bağlanacağı geliştirme branch’inin konumunu bulun. Örneğin, biz test branch’ini ana branch’e bağlayacağız. Bunun için ana branch’e gitmemiz ve komut kullanarak birleştirmemiz gerekir:

Kod:
git merge [branch]

Gördüğünüz gibi basit Git branch fonksiyonlarını kullanmak oldukça kolaydır. Sadece temelleri bilmeniz ve yönetiminizi temiz tutmanız gerektir.

Sonuç

Geliştirme branchlerini kullanmayı bilmek uygulamanızı düzenli bir şekilde geliştirmeniz için çok önemlidir. Ancak kodunuzu farklı Git branchlerinde nasıl organize ettiğinize dikkat edin.
[Linkleri yalnızca üyeler görüntüleyebilir.Sizde aramıza katılmak ister misiniz? Üye Olmak İçin Buraya Tıklayın.]


Foruma Git:


Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi