Forum Gündemi:


Konu Başlığı : Com. tr. Alan Adı Nasıl Satın Alınır? Hangi Evraklar Gerekir?

*
Bu konu; tarihinde açılmış olup, 0 defa yorumlanmıştır.
Konu Sahibi : Webci
Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çevrimdışı
Üye
*
133
mesajlar
107
konular
1
(Ticaret Puanı: )
May 2019
(Kayıt Tarihi)
#1
09-06-2019, 03:48 PM
Alan adı uzantısına karar verirken projenin niteliği daima göz önünde bulunduruluyor. Çünkü yapacağınız iş ile uzantılar arasında bir ilişki söz konusu. Özellikle kullanıcıların algısı açısından böyle bir durum olduğunu söylemek gerekiyor. Kullanıcılar, tr uzantılı web projelerinin daha fazla kurumsal olarak düşünüyor. Uzantı olarak tr’nin niteliği; web sitesinin Türkiye’de bulunduğu ve ticari olarak faaliyet gösteren tüzel ya da kurumsal bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Öte yandan com ise “commercial” ingilizce olarak ticari kelimesinin ilk üç harfinin kısaltılmasını ifade ediyor. 

Alan adlarının Türkiye serüvenini hakkında bilgi sahibi olmak; Com. Tr uzantısının niteliğini anlamayı da kolaylaştırıyor.

Türkiye İkinci Düzey Alt Alan Adı Modeline Sahip

Alan adı kaydı üç farklı biçimde gerçekleşiyor. Global düzey, ikinci düze ve tek alan adı… Türkiye sıralananlardan ikinci düzeyi benimsiyor.

Global düzey alan adı com ve benzerini kapsıyor. Tek alan adı ise yalnıza uk gibi alan adı uzantılarını içeriyor. İkili düzey ise; com. Tr ve net. Tr gibi alan adlarını ifade ediyor. Türkiye, 1990 yılında Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) tarafından ikinci düzey alt alan adı biçimini benimsiyor. Bu nedenle günümüzde yalnızca tr biçiminde alan adı kaydı yapılmıyor. Türkiye’de bugün yalnızca iki kurum tr uzantısını kullanıyor; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK).

Com. Tr Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

Com. Tr uzantılı bir alan adı satın almak için öncelikle hosting şirketinizle iletişime geçmelisiniz. Satın almayı düşündüğünüz alan adının kullanıma müsait olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer satın alamayı düşündüğünüz com. Tr uzantısı müsaitse ilgili uzantılı alan adını sepetinize gönderebilirsiniz.

Ancak öncesinde alan adının daha önce başka bir kişi ya da kurum tarafından kullanılıp kullanılmadığını mutlaka kontrol etmek gerektiği unutulmamalıdır çünkü ilgil alan adının geçmişi hem itibar hem de arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından önem arz eder. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra istenen evraklar ile işleminizi kolaylıkla bir kaç dakika içinde gerçekleştirebilirsiniz.

Com. Tr Uzantılı Alan Adı Satın Alırken İstenen Evraklar

Com. Tr uzantılı alan adını satın alma işlemi bazı prosedürleri içeriyor. Özellikle ticari amaç için tüzel kişilik ya da kuruluş için satın almayı düşünüyorsanız;

Faaliyet alanınıza belirtir belge,

Ticari kaydı gösterir sicil evrakı,

Ticari sicil evrakı yerine Ticaret Gazetesi’nde yayınlanan ticaret ünvanı ilanı (son 6 aya ait olmalı),

Marka tescil belgesi ya da marka başvuru evrakı,

Esnaf ve sanatkarlar odasından alınan sicil tasdiknamesi ya da Ticari Sicil Gazetesi ilanı (son 6 aya ait olmalı),

Ticari amaçlı tüzel bir kişi olarak ya da kuruluş olarak satın almak dışında adınız ve soyadınızı içeren com. Tr uzantılı bir alan adı satın almak istiyorsanız; daha az prosedür ile karşılaşılıyor. Bunun için nüfus cüzdanı fotokopiniz yeterli oluyor.

Farklı türde kuruluşlar için ise farklı evraklara ihtiyaç duyuluyor;

Belediye portalı,

Vakıf, dernek ya da oda,

Otel ve tatil köyleri,

Seyahat acenteleri,

Dershaneler,

TV programları,

Film isimleri,

Sanatçılar,

Özel hastaneler,

İrtibat büroları,

Yabancı kuruluşun Türkiye temsilciliği, distribütörlüğü,

Radyo ve televizyonlar,

Dergi ve gazeteler,

Süresiz yayınlar,

İlaç isimleri,

Çiftlikler,

Fuarlar,

Gemiler

Özel numaralar,

Sıralanan her bir sektör için işin niteliğiyle ilişkili kamu ve özel kuruluşlardan işin temsilinin yapıldığını gösterir onay belgesi niteliğinde evraklar talep ediliyor. Örneğin; seyahat acenteleri için bağlı bulunduğu Turizm Bakanlığı’ndan temin edilen Turizm İşletmesine ait belge isteniyor.
Boss is coming!  Cool


Foruma Git:


Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi